Latinska Amerika in jezero Titikaka

Tečaji španščine so dobra priložnost, da poleg jezika spoznate tudi geografske zanimivosti Latinske Amerike. Med številnimi neverjetnimi naravnimi atrakcijami, ki jih ponujajo države Latinske Amerike, je ena izmed najbolj fascinantnih in priljubljenih jezero Titikaka.

Jezero presežkov

Jezero (el lago) Titikaka leži na perujsko-bolivijski visoki planoti v Andih (po jezeru poteka meja med Perujem in Bolivijo). Z nadmorsko višino 3809 metrov je najvišje ležeče plovno jezero na svetu, s površino okrog 8400 kvadratnih kilometrov pa je tudi največje sladkovodno jezero v Južni Ameriki. Njegova povprečna globina je med 140 in 180 metri, največja globina pa 276 metrov. V njem živi več kot 530 vodnih vrst. Med ogroženimi vrstami je vodna žaba titikaka, ki je največja popolnoma vodna žaba (la rana) na svetu.

41 majhnih otokov na jezeru

Na jezeru plava 41 majhnih umetnih otokov (la isla), ki jih je iz trsja zgradilo ljudstvo Uros. Po legendi naj bi pleme Uros, ki izvira iz Amazonije, v predkolumbovskem času pred zatiranjem domačih ljudstev pobegnilo na jezero in ustvarilo plavajoče otoke. Trstične otoke so lahko po potrebi prestavili na različne dele jezera in si tako zagotovili varnost (la seguridad) pred napadi (el ataque) s kopnega. Poseljeni otoki so velika turistična atrakcija Peruja – izleti so organizirani iz perujskega mesta Puno. Na izletih lahko turisti opazujejo zanimivo življenje domorodnih ljudstev ter lepote jezera in njegove okolice.

Rojstno mesto Inkov

Jezero se imenuje tudi Rojstno mesto Inkov in Rojstno mesto Sonca. Inkovska mitologija pravi, da se je prvi kralj (el rey) Inkov Manco Capac rodil ob jezeru Titikaka. Bogovi so mu kasneje ustvarili ženo in pleme, ki se je razvilo v cesarstvo Inkov, jezero Titikaka pa je postalo rojstno mesto Inkov.

Kamnita puma

Oblika jezera naj bi spominjala na pumo (el puma), ki lovi zajca (el conejo). Ta oblika naj bi bila povod za ime jezera, saj naj bi ime Titikaka izhajalo iz ajmarske besede (ajmarščina je jezik domorodnega ljudstva) Titi Khar’ka, ki pomeni kamnita puma.

Prestolnica folklore

Mesto Puno je z okoli 100.000 prebivalci največje na perujski strani jezera, zaradi priseljevanja s podeželja (el campo) pa še naprej raste. Znano je po najrazličnejših folklornih festivalih in nosi naziv Capital folklórica del Perú oziroma perujska prestolnica folklore.

Bolivijska Copacabana

Na bolivijski strani jezera je največje mesto Copacabana, ki ga ne gre zamenjati s svetovno znana plažo (la playa) v Riu de Janeiru. Že v inkovskem času je bila Copacabana romarsko izhodišče, danes pa je pomembno krščansko in turistično središče.

Tečaji španščine v Linguli vam bodo pomagali, da se boste naučili suverenega komuniciranja v španskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med odkrivanjem naravnih čudes Latinske Amerike.

Imate vprašanja o tečajih španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.