Bolivija in Cesta smrti

Tečaj španščine je priložnost za sproščen pogovor o potovanjih v špansko govoreče države in pridobivanje popotniškega besedišča. Bolivijska Cesta smrti zaradi svojih nevarnosti buri duhove.

Delo vojnih ujetnikov

Cesta smrti se uradno imenuje Camino a Los Yungas. Zgradili so jo paragvajski vojni ujetniki (el prisionero) v 30. letih 20. stoletja, saj so želeli povezati Las Yungas v Amazoniji (pas gozda vzdolž vzhodnega pobočja Andov) z mestom La Paz.

Najnevarnejša cesta na svetu

Leta 1995 je bila cesta (la carretera) razglašena za najnevarnejšo na svetu. Do leta 2006, ko je bila zgrajena nova, varnejša pot med bolivijskima mestoma La Paz in Coroico, je na njej izgubilo življenje (la vida) okoli 300 ljudi na leto. Pred letom 2006 je bila to edina povezava med La Pazom in bolivijsko regijo Yungas, danes pa je bolj ali manj namenjena avanturistom, ki si želijo preizkusiti na tej nevarni cesti.

Ko se Andi spuščajo v Amazonijo

Kolesarski spust po Cesti smrti je danes priljubljena turistična dejavnost, ki letno privabi okoli 25.000 turistov. Spust po cesti je prava paša za oči: pot, s katere lahko opazujete, kako se Andi spuščajo v Amazonijo, je speljana med bujnim gozdom (el bosque). Avanturisti boste imeli na izbiro množico turističnih agencij v mestu La Paz, kjer ponujajo kolesarske ture, pri tem pa je zelo pomembno, da najamete ohranjeno in varno kolo (la bicicleta) in kolesarsko opremo ter pred spustom dvakrat preverite zavore (el freno)!

Previdnost – spolzko, padajoče skale, nepredvidljivo vreme …

Cesta smrti nima tega imena brez razloga. Gre za 64 kilometrov dolgo, ozko, vijugasto, večinoma nezaščiteno makadamsko pot s 3.500-metrskim spustom. Kljub temu da je danes zgrajena varnejša povezava, po njej še vedno vozijo nekatera vozila, ki drugače ne morejo doseči cilja. Poleg avtomobilov z velikimi hitrostmi (la velocidad) so tu še padajoče skale (la roca) in nepredvidljivo vreme. Ker boste ob spuščanju z območij nizkih temperatur prešli na območja soparne tropske temperature, je pomembno, da ste oblečeni v plasteh.

Dan pred avanturo priporočamo dober počitek (el descanso), saj je spust po strmi in kamniti cesti na tropskem soncu in vlagi vse prej kot lahek. Še bolj nevaren pa je v deževni sezoni, ko spolzka površina povzroča še dodatne zaplete (la complicación). 

Bi si upali spustiti se po Cesti smrti? Tečaj španščine je priložnost, da z drugimi tečajniki delite kakšno zanimivo popotniško zgodbo iz špansko govorečih držav!

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.