Venezuela in čudoviti Angelov slap

Tečaj španščine je priložnost za sproščen pogovor o potovanjih v špansko govoreče države, učenje popotniškega besedišča in spoznavanje naravnih znamenitosti. Ena takih je neobljuden Angelov slap v Venezueli, ki je kar 16-krat višji od Niagarskih slapov.

Najvišji slap na svetu

Angelov slap je na visoki planoti Auyantepui sredi venezuelskega tropskega pasu v narodnem parku Canaima. Z višino 979 metrov je najvišji slap (la cascada) na svetu. Navpičen padec reke Rio Churuna je tako visok, da voda ob močnih vetrovih ne doseže tal, kar ustvarja značilno meglico.

Od kod ime?

Kljub izjemni višini je zunanjemu svetu slap poznan šele od novembra 1933, ko ga je preletel ameriški pilot (el piloto) Jimmy Angel, po katerem se tudi imenuje – Angelov slap oziroma po špansko Salto Ángel. Domorodci so ga imenovali Parakupa Vena ali Kerepakupai Meru, kar bi lahko prevedli kot slap z najvišje točke.

Filmska pustolovščina

Angel se je leta 1937 vrnil na slap in skušal nad njim pristati s svojim letalom. Letalo se je poškodovalo, kolesa pa so se zagozdila v močvirnato zemljo (la tierra). Tam je ostalo kar 33 let, preden so ga s helikopterjem prepeljali v muzej v Ciudad Bolivarju. Angel in njegovi trije spremljevalci, vključno z njegovo ženo (la mujer) Marie, so bili prisiljeni peš najti pot v civilizacijo. Potrebovali so kar 11 dni, preden so na neprehodnem terenu dosegli indijansko vasico. Angelov pepel je bil 2. julija leta 1960 tudi raztresen po slapovih.

Špansko ime slapa – Salto del Ángel je bilo prvič objavljeno na venezuelskem vladnem zemljevidu (el mapa) decembra 1939.

Težaven dostop do slapa

Dostop (el acceso) do slapa je težaven še danes, saj je sredi izolirane džungle brez cestnega dostopa. Kljub temu pa je najbolj zaželena turistična znamenitost v Venezueli. Ogled slapa je tako precejšen logističen, finančen in časovni izziv (el reto), ki ga ni mogoče izvesti samostojno (brez agencije).

Prva izhodiščna točka za rečne izlete (el viaje) je kamp Canaima, kamor lahko pridete le z letalom. Pot (el camino) do slapa je prava pustolovščina (la avantura), ki spominja na prizore iz Jurskega parka, če izvzamemo dinozavre! Rečni izleti običajno potekajo od junija do decembra, ko so reke dovolj globoke, da jih vodniki lahko uporabljajo. Slap si je mogoče ogledati tudi z majhnim športnim letalom ali helikopterjem, kar pa je seveda še večji finančni zalogaj.

Angelov slap je zato videlo le malo oči. Tečaj španščine v jezikovni šoli Lingula je priložnost, da z drugimi tečajniki delite kakšno zanimivo popotniško zgodbo iz špansko govorečih držav!

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.