Latinska Amerika in zanimiva dejstva

Lingula-ucenje-spanscine-vaje2Tečaj španščine je poleg učenja španščine namenjen tudi navezovanju stikov ter spoznavanju Španije in Latinske Amerike. V Latinski Ameriki je množica držav, ki se med seboj zelo razlikujejo, denimo po prebivalstvu (la población), kulinariki (la cocina), navadah (el costumbre), zakonih (el ley) in še bi lahko naštevali. Poiskali smo nekaj zelo zanimivih, zabavnih ali presenetljivih dejstev o državah Latinske Amerike.

Najbolj urbanizirano območje

Latinska Amerika velja za najbolj urbanizirano območje na svetu – skoraj 80 % prebivalstva živi v mestih (la ciudad).

Bolivija se je »znebila« McDonald’sa

Ameriško podjetje McDonald’s je ena izmed najbolj razširjenih prehrambnih franšiz na svetu. V Boliviji pa je situacija nekoliko drugačna – leta 2002 je McDonald’s zaradi slabega poslovanja (el negocio) zaprl vrata (la puerta) svojih restavracij v tej državi. Kljub ljubezni (el amor) Bolivijcev do hamburgerjev ti niso najbolj naklonjeni velikim globalnim korporacijam, kot je McDonald’s.

Ushuaia – najjužnejše mesto na svetu

Argentinska Ushuaia velja za najjužnejše mesto na svetu. A ta trditev ne drži povsem – nekaj zelo majhnih naselbin, kot sta Puerto Williams in Puerto Toro na čilskem otoku (la isla) Navarino, leži še južneje. Mesto Ushuaia ima okoli 55.000 prebivalcev. Glavna dejavnost je še vedno ribolov (la pesca), v zadnjem času pa se vse bolj krepi tudi turizem – mesto je namreč odlična izhodiščna točka za odprave na Antarktiko.

Izolirana plemena pragozda

V amazonskem deževnem pragozdu (la selva), ki se razprostira med devetimi državami (Ekvadorjem, Perujem, Kolumbijo, Bolivijo, Brazilijo, Gvajano, Venezuelo, Surinamom in Francosko Gvajano), danes živi še okoli 77 plemen (el tribu). Zaradi svoje izoliranosti so nekatera še danes precejšnja neznanka.

Kolumbija – dežela smaragdov

Smaragdi že več kot 4.000 let veljajo za ene najbolj dragocenih draguljev (la joya) na svetu. Kolumbija proizvede med 70 in 90 % vseh smaragdov na svetovnem trgu. Kolumbijski smaragdi veljajo za izredno fine, cenjene in zelo drage – tisti nad 50 karatov lahko stanejo veliko več kot diamanti (el diamante) enake velikosti.

Čačača, rumba, bachata …

Latinskoameriški plesi so se, kot že ime pove, razvili v Latinski Ameriki (izjema je le džajf, ki ima korenine v Združenih državah Amerike). Gre za mešanico plesnih ritmov in korakov južnoameriških Indijancev, afriških temnopoltnih in evropskih belih priseljencev (el inmigrante). Po kolonizaciji Amerike so v 16. stoletju Evropejci prinesli na staro celino azteške in inkovske plesne korake, ki so se pomešali z že uveljavljenimi evropskimi plesnimi zvrstmi. Kasneje so plesne zvrsti dobile tudi afriški vpliv, ki so ga prispevali afriški sužnji (el esclavo).

Tečaj španščine v Linguli bo navdušil vse ljubitelje španskega jezika ter španske in latinskoameriške kulture in tradicije.