Kolumbija in zanimiva dejstva

Kolumbija je izjemno zanimiva država z bogato zgodovino in čudovito naravo. Romantična in razgibana karibska obala je pravi protipol gorski verigi Andom, ki se dviga več kot 5.000 metrov visoko. Tečaj španščine je priložnost, da se seznanite tudi s kolumbijsko kulturo in zanimivostmi o tej čudoviti smaragdni državi.

Himna dvakrat na dan

V Kolumbiji zakon (la Ley) določa, da nacionalna televizija in radio dvakrat na dan (ob 6. in 18. uri) predvajata himno (el himno) »¡Oh gloria inmarcesible!«.

Ime po Krištofu Kolumbu

Kolumbija je dobila ime po italijanskem raziskovalcu Krištofu Kolumbu, ki je odkril Ameriko.

Država praznikov

Kolumbijci praznujejo kar 18 nacionalnih praznikov (la fiesta nacional). Po številu praznikov so pred njimi le Indijci, ki jih imajo kar 21.

Kjer kavo pijejo tudi otroci

Kolumbija je država kave in njena tretja največja izvoznica (el exportador) na svetu. Mogoče zato ne preseneča podatek, da kavo uživajo tudi otroci. Povsem normalno je namreč, da si tudi otroci po kosilu privoščijo kavo z veliko mleka (la leche).

Popularna kombinacija sira in čokolade

Kolumbijci ljubijo neobičajno kombinacijo – sir (el queso) in čokolada (el chocolate). V Kolumbiji je zelo popularen topljeni sir, ki ga raztopijo kar v vroči čokoladi!

Neverjetna raznolikost

Kolumbija je druga biološko najbolj raznovrstna država na svetu, takoj za Brazilijo, ki pa je kar 10-krat večja.

Legenda o El Doradu

Ni čudno, da je prav tu nastala legenda o skrivnostnem kraljestvu, polnem zlata (el oro), ki je stoletja gnala raziskovalce vse globlje v ameriško celino in marsikoga pripeljala do propada.

Prepoved pitja alkohola med tekmovanji

Med večjimi športnimi tekmovanji, volitvami in političnimi shodi je zaradi strahu pred izgredi in nasiljem (la violencia) prepovedano uživanje alkohola.

Zloglasni sloves države kokaina

Čeprav so obdobja nasilja, povezanega z mamilarskimi karteli iz 90. let, že mimo in je Kolumbija postala občutno varnejša, se tu še vedno proizvede največ kokaina na svetu. »Najslavnejši« kralj (el rey) kartelov pa je še vedno zloglasni Pablo Escobar.

Dežela smaragdov

Kolumbija pridobi največ smaragdov (la esmeralda) na svetu. Predvideva se, da kar med 70 in 90 % smaragdov proizvedejo Kolumbijci.

Ne odlašajte in obiščite tečaj španščine v Linguli, kjer se boste naučili uporabnih španskih fraz za potovanje v Latinsko Ameriko ali Španijo.