Mehika in zanimiva dejstva

Lingula-ucenje-spanscine-vaje2Mehika je država z največjim številom govorcev španskega jezika. Učenje španščine vam bo pri obisku te države prišlo zelo prav in vam olajšalo celotno izkušnjo. Poiskali smo nekaj zanimivih dejstev, povezanih s to čudovito srednjeameriško državo.

Hvala za pico!

Po kolonizaciji (la colonización) so španski raziskovalci (los investigadores) iz Mehike na staro celino (el continente) prinesli ogromno Evropejcem še nepoznanih pridelkov, kot so paradižnik, avokado, koruza, vanilja, arašidi in paprika. Mehika je torej zaslužna, da lahko Evropejci že stoletja uživamo ob slastni pici.

Domovina koruze

Ne le, da je Mehika domovina (la patria) koruze (el maíz), tukaj boste lahko našli kar 59 različnih sort tega žita. Ljubitelji koruze boste v Mehiki zagotovo prišli na svoj račun!

»Debela« dežela

Mehičani so drugi najdebelejši narod na svetu. Po številu prekomerno težkih prebivalcev zaostajajo le za ZDA. Vzrok naj bi bil pogosto uživanje predelane in mastne hrane ter pitje sladkih pijač. Zaradi neustreznih prehranskih navad se vsak šesti Mehičan srečuje z boleznimi (la enfermedad), ki so povezane s prekomerno težo (el peso).

Nemirna tla

Mehika leži na enem izmed potresno in vulkansko najbolj aktivnih območij na svetu. Posledica tektonsko nemirnih tal so številni potresi (el terremoto), s katerimi se Mehika srečuje že skozi celotno zgodovino.

Največja bikoborska arena

Čeprav so bikoborbe (la corrida de toros) v Mehiko prinesli Španci, je danes ta šport (el deporte) bolj priljubljen v Mehiki kot v Španiji. Podatek, da v Mehiki stoji največja bikoborska arena na svetu, Plaza de Toros Mexico, torej ne preseneča. Plaza de Toros sprejme nekaj več kot 41.000 obiskovalcev (el visitante). Areno je gradilo kar 10.000 delavcev (el trabajador) in je bila dokončana v zavidljivih 180 dneh.

Ugrezajoča se prestolnica

Mehiško prestolnico Ciudad de México je leta 1521 ustanovil Hernán Cortés na ruševinah (la ruina) Tenochtitlana, prestolnice Aztekov. Mesto je bilo zgrajeno na nestanovitnih jezerskih sedimentih, ki povzročajo vsakoletno ugrezanje tal. Prestolnica se je v zadnjih 60 letih ugreznila za skoraj deset metrov.

68 avtohtonih jezikov

Mehiški zakon (la ley) priznava kar 68 avtohtonih jezikov! Poleg priznanih avtohtonih jezikov pa v Mehiki obstaja še veliko avtohtonih narečij. Večina teh jezikov in narečij pa je danes ogrožena in jih večinoma uporabljajo le starejši pripadniki majhnih avtohtonih skupnosti (la comunidad).

Dežela srebra

Mehika je država, ki pridobi največ srebra (la plata) na svetu. V Mehiki boste na vsakem koraku našli čudovite srebrne izdelke, zato nikar ne pozabite kupiti kakšnega srebrnega spominka!

Učenje španščine v Linguli ni namenjeno le ljubiteljem španskega jezika, temveč tudi popotnikom ter vsem tistim, ki jih zanimata španska in latinskoameriška kultura ter zgodovina.