Peru in Machu Picchu

Tečaj španščine v Linguli je pogosto povezan s pogovorom o potovanjih (el viaje). Ena izmed najbolj priljubljenih turističnih atrakcij v vsej Latinski Ameriki je perujski Machu Picchu.

Izgubljeno mesto Inkov

Machu Picchu leži na visokem gorskem grebenu na nadmorski višini približno 2.350 metrov približno 70 kilometrov od perujskega mesta (la ciudad) Cuzco. Pogosto ga imenujejo tudi Izgubljeno mesto Inkov, saj španski osvajalci nikoli niso prišli do Machu Picchuja. Po kečuanskem jeziku pa se pomen imena pogosto interpretira kot stara gora. Večina arheologov (el arqueólogo) verjame, da je bil Machu Picchu zgrajen kot posestvo inkovskega cesarja Pachacutija (1438–1472). Inki so mesto zgradili okoli leta 1450, vendar so ga stoletje kasneje v času španskega osvajanja opustili. Naseljeno je bilo le 100 let – nekateri raziskovalci (el investigador) pa menijo, da so Inki mesto zapustili zaradi izbruha (el brote) črnih koz.

Neznanka vse do leta 1911

Domačini so mesto sicer poznali, svetu pa je ostalo neznano vse do leta 1911, ko ga je odkril ameriški zgodovinar in predavatelj (el profesor) na univerzi Yale Hiram Bingham. Bingham je iskal mesto Vilcabamba, do Machu Picchuja pa ga je pripeljal 11-letni kečuanski domačin Pablito Alvarez.

Mesto višjega sloja

Zgodovinarji in arheologi menijo, da je v mestu v 14. stoletju prebivalo med 300 in 1000 ljudi. Prebivalci so pripadali višjemu sloju Inkov, veliko pa je bilo tudi osebja. Arheološki dokazi kažejo, da naj bi šlo za nekakšno počitniško podeželsko mesto, namenjeno inkovskemu plemstvu (la nobleza). Machu Picchu sestavlja več kot 150 stavb – od templjev in svetišč (el santuario) do kopališč in hiš.

Gradbena mojstrovina

Večina današnjega Machu Picchuja, približno 80 odstotkov, je originalnega. Omenjeno dejstvo je dokaz o izjemnih gradbenih sposobnostih Inkov. Mesto je zgrajeno tako, da ga potresi (el terremoto), ki so v Peruju zelo pogosti, ne morejo prizadeti. Kamni (la piedra), ki so postavljeni zelo tesno skupaj in brez malte, se ob potresu premaknejo, a se vedno vrnejo na svoje prvotno mesto. Kamni naj bi bili tako tesno skupaj in naj bi se tako prilegali, da mednje ne more priti niti nož (el cuchillo).

Če si želite v prihodnosti odpotovati v Peru in si ogledati Machu Picchu, bo tečaj španščine v Linguli zagotovo prišel prav, saj se boste naučili številne uporabne fraze za brezskrbno potovanje po špansko govorečih državah.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.