Kraljeva pot

Tečaj španščine je ob učenju jezika namenjen tudi pogovoru o Španiji, njenih posebnostih in zanimivostih. Mednje zagotovo sodi Kraljeva pot (El Caminito del rey) ali najnevarnejša pešpot na svetu. Nahaja se v Andaluziji, natančneje v kanjonu Gaitanes (El Desfiladero de los Gaitanes).

Nastanek poti in izvor imena

Kraljevo pot so začeli graditi leta 1901 in jo dokončali štiri leta pozneje. Betonsko in kovinsko podlago so vklesali v stene soteske. Namenjena je bila delavcem, ki so v bližnji soteski El Chorro gradili hidroelektrarno. Leta 1921 se je po njej sprehodil kralj Alfonso XIII., zato so jo poimenovali kar Kraljeva pot.

Pot skozi čas

Dolga je več kot tri kilometre, široka pa je v povprečju komaj meter. Speljana je ob dvesto metrov visokih strmih stenah. Skozi leta je postopoma propadala – pojavljati so se začele luknje in razpoke. Poleg tega v večjem delu ni bila zavarovana z ograjo. Zaradi naštetih razlogov so se dogajale številne nesreče sprehajalcev in plezalcev, nekatere so se končale celo s smrtnim izidom.

Novo odprtje leta 2015

Španske oblasti so pot leta 2000 povsem zaprle in določile globo v višini 6.000 evrov za neupoštevanje prepovedi. Po dolgotrajnem obnavljanju je bila leta 2015 ponovno odprta in število turistov se je močno povečalo. Kraljeva pot zdaj velja za varno, vendar še vedno zelo avanturistično pohodniško destinacijo.

Tečaj španščine je priložnost, da vam Lingulini učitelji poleg jezikovnega znanja posredujejo tudi informacije o številnih španskih zanimivostih. Tako pa bo vaša motivacija za učenje španščine še večja.