Adios siesta?

Le kdo ne pozna sieste?

Ena od prvih stvari, na katere pomislimo ob omembi Španije, je zagotovo siesta. Popoldanski počitek, dolg dve uri, ki si ga po kosilu privoščijo Španci. Siesta je že dolgo del španske tradicije in tudi tradicije v drugih špansko govorečih državah.

Prebivalci teh dežel imajo navado zgodaj popoldan pojesti precej obilno kosilo, po katerem nekateri trdno zaspijo, drugi malce zadremajo, tretji poklepetajo z domačimi ali sodelavci. Takšen počitek naj bi bil odličen za ohranjanje energije in dobre volje na delovnem mestu ter premagovanje stresa.

Bo siesta odpravljena?

Nekatera španska podjetja pa so se začela ukvarjati z idejo, da bi siesto odpravila. Razlog je recesija. Španija je četrto najmočnejše gospodarstvo v Evropi, a ima hkrati tudi najvišjo stopnjo brezposelnosti v evrskem območju. S počitkom po kosilu naj bi zmanjševali konkurenčnost in neprekinjeno delo naj bi bilo učinkovitejše.

Vprašanje pa je, kako bi se z odpravo sieste sprijaznili temperamentni Španci, ki se svoje tradicije trdno oklepajo. Nedvomno pa boste siesto omenili na tečaju španščine v Linguli.