Panamericana

Najdaljša prevozna pot na svetu

Potovanja so izvrstna priložnost za učenje jezikov – med drugim tudi za učenje španščine. Bi si upali kreniti na več kot 25.000 kilometrov dolgo pot, ki prečka vse Amerike, od Severne, Srednje do Južne? Po Guinnessovi knjigi rekordov je to najdaljša prevozna pot.

Pot začrtali že leta 1928

Pot, znano kot »Panamericana« (ruta Panamericana), so začrtali leta 1928 z začetno točko v mestu Fairbanks na  Aljaski. Konča se v Argentini, pred tem pa po ZDA prečka Mehiko, Gvatemalo, El Salvador, Honduras, Nikaragvo, Kostariko, Panamo, Kolumbijo, Ekvador, Peru in Čile.

Prekine se zgolj za 87 kilometrov v neprehodnem pragozdu (selva) na območju Tapón de Darién na meji med Venezuelo in Kolumbijo.

Kulturne in naravne znamenitosti

Ruta Panamericana je neposredna povezava med večjimi mesti. Poleg barvitih in živahnih latinskoameriških prestolnic lahko turisti občudujejo starodavne znamenitosti (curiosidad), kot je denimo čarovniška piramida (pirámide del Adivino) v mestu Majev Uxmal ali mesto Joya de Ceren v Salvadorju, znano kot  »latinskoameriški Pompeji«, in naravne lepote, kot so prerijske ravnine Patagonije, gorovje Andi in aktivni vulkani v Ekvadorju.

Avto, avtobus, kolo …

Na dogodivščino se lahko popotnik odpravi z osebnim avtomobilom (automóvil) – če želi pot prevoziti od začetka do konca, bo ob štirih urah vožnje vsak dan potreboval skupaj šest mesecev. Po tej progi vozijo tudi avtobusi (autobús), najbolj drzni pa se odločijo kar za kolo (bicicleta).

Ob sanjarjenju o skoraj nepredstavljivi dogodivščini je motivacija za učenje španščine zelo velika.