Kanarski otoki – evropski Havaji

Tečaj španščine je odlična priložnost, da izveste kaj novega o špansko govorečem svetu. Kanarski otoki (las Islas Canarias) se uvrščajo med najbolj edinstvene in zanimive dele Španije in se močno razlikujejo od celine.

Ob zahodni afriški obali

Kanarski otoki ležijo ob zahodni afriški obali na območju Makaronezije (Macaronesia) in so sestavljeni iz sedmih večjih otokov.

Kaj je bilo najprej: kanarčki ali Kanarski otoki?

Mnogo ljudi zmotno meni, da so otoki poimenovani po kanarčkih (los canarios). Bilo pa je ravno nasprotno: ko so leta 1496 Španci dokončno zavzeli to območje, so ptice pevke (los pájaros), ki so živele na otočju, poimenovali po otokih.

Ime Kanarski pa najverjetneje izvira iz rimskih časov, ko naj bi Rimljani (los romanos) otoke poimenovali Canariae Insulae, kar pomeni pasji otoki (las Islas de perros). Teorija pravi, da so imeli prvotni prebivalci otokov, Gvanči (los guanches), pse za svete živali (los animales sagrados). Po drugi teoriji pa so Gvanči sebe klicali Canarii.

Poznate zmajevca draga?

Na otočjih lahko občudujemo številne rastline in živalske vrste, ki jih najdemo le na tem območju, to sta na primer kanarski simbol agavovka zmajevec Drago (Dracaena draco/el Drago) in pa kuščar Lagarto (El lagarto de Canarias occidental/el lagarto tizón).

Raj za turiste

Evropski Havaji, kot jim radi rečemo, so s svojim subtropskim oceanskim podnebjem pravi raj za turiste (los turistas) z vsega sveta in jih letno obišče kar 12 milijonov ljudi. Najbolj turistično oblegani so Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura in Lanzarote. Čeprav so preostali trije otoki manj razviti in poznani, po lepoti ne zaostajajo. La Palma slovi po izredno pomembnem observatoriju (el observatorio), najmanjši med otoki, La Gomera, je precej neraziskan, a se ponaša z bujnim rastlinstvom (la vegetación), El Hierro pa je pravi potapljaški raj (el paraíso).

Tečaj španščine vedno popestrimo z zanimivostmi iz špansko govorečih držav.