Patagonija

Učenje španščine je povezano s spoznavanjem špansko govorečih držav. Ena od zanimivosti (curiosidad) je tudi latinskoameriški biser – Patagonija.

Dežela velikanov

Patagonija je ozemlje na jugu Argentine in Čila, ki obsega več kot milijon kvadratnih kilometrov (kilómetros cuadrados). »Odkril« jo je Portugalec Ferdinand Magellan leta 1519. V prepričanju, da je našel prave velikane, »patagones«, je teritorij poimenoval »dežela velikih stopal«.

Kot v vsakem mitu (mito) je tudi v patagonskih velikanih nekaj resnice: nomadski staroselci (indigeno), ljudstvo Tevelčev, so bili v povprečju nekaj centimetrov višji od evropskih prišlekov.

Ledeniki in prerije

Turiste najbolj očarajo naravne lepote regije. Patagonija je dežela ledenikov (glaciar), fjordov in neskončnih prerij, ima več kot 20 narodnih parkov, ki se nizajo ob Andih, najdaljšem gorovju (cordillera) na svetu. Njeni ledeniki zadržujejo tretjo največjo zalogo pitne vode na svetu.

Poseljuje jo pester živalski svet. Najbolj znani prebivalec Patagonije je noju podobna ptica nandu (ñandú), prava turistična znamenitost pa je opazovanje kitov (ballena), ki se ob koncu zime v času parjenja začnejo približevati argentinski obali.

Pingvinov skoraj toliko kot prebivalcev

Patagonija je izredno redko poseljena; čeprav zavzema kar tretjino (un tercio) ozemlja Argentine in Čila, v njej živi zgolj pet odstotkov prebivalstva (dva milijona) omenjenih držav. Po drugi strani pa v Patagoniji živi kar 1,7 milijona pingvinov (pingüino).

Učenje španščine je včasih spodbuda za potovanje po čudoviti Južni Ameriki, polni nasprotij.