Jakobova pot v Španiji

Tečaj španščine je včasih povezan tudi s pogovorom o El camino de Santiago. Jakobova pot (El camino de Santiago) že od srednjega veka (la Edad Media) pomeni izziv mnogim popotnikom. Prehoditi jo poskušajo romarji (los peregrinos) z vsega sveta, veliko pa je tudi turistov, ki želijo dobiti compostelo, certifikat, ki potrjuje, da so prehodili, torej opravili peš (a pie), vsaj 100 kilometrov ali  prepotovali vsaj 200 kilometrov s kolesom (en bicicleta) ali na konju (a caballo).

Dolga pot čez sever Španije

El camino je sestavljen iz več delov, večina popotnikov pa pot začne v kraju Saint-Jean-Pied-de-Port na meji med Španijo in Francijo. »Francoska pot« (El camino francés) je dolga 780 kilometrov, po prečkanju petih pokrajin (comunidades autónomas) – Aragonije (Aragón), Navare (Navarra), La Rioje (La Rioja),  Kastilje-Leona (Castilla y León) in Galicije (Galicia) – pa se konča v mestu Santiago de Compostela.

Romarski potni list

Romarji ponavadi s sabo nosijo poseben romarski potni list (la Credencial de peregrino), ki jim omogoča cenejše, pa tudi brezplačno prenočevanje v mnogih zatočiščih (los refugios). Na poti je mogoče zbirati tudi uradne žige (los sellos), ki veljajo kot potrdilo o prehojeni poti.

Nepozabno doživetje

El camino je nedvomno velik podvig, a vsi, ki so jo prehodili, pravijo, da gre za nepozabno izkušnjo.
Noge sicer sem ter tja dobijo družbo žuljev, a to vse spuhti v pozabo ob lepotah Španije, novih poznanstvih in številnih nasmehih na obrazih »sotrpinov«. Verjamemo, da je celotna pot za marsikoga predolga, mogoče pa vas tečaj španščine prepriča, da prehodite vsaj nekaj kilometrov.