Alejandro González Iñárritu

Sodobno režisersko ime

Tečaj španščine je primerno okolje tudi za pogovor o španski kulturi in španskih umetnikih. Špansko govoreče dežele (los países hispanohablantes) so v preteklosti že postregle z odličnimi režiserskimi imeni. Seznam slovitih filmskih režiserjev (los cineastas) je dolg: Amenábar, Almodóvar, Buñuel, del Toro, Cuarón in drugi so poskrbeli za prepoznavnost hispanskega filma (la película), ob prelomu tisočletja pa se je pojavilo novo ime, ki bo ta sloves nedvomno še utrdilo. Govorimo o mehiškem režiserju Alejandru Gonzálezu Iñárrituju.

Popotnik, garač in filmski navdušenec

Iñárritu se je rodil leta 1963 v Ciudadu de Mexicu, že pri sedemnajstih pa je kot delavec na tovorni ladji (el barco carguero) okusil trdo mornarsko življenje in videl veliko sveta. Delal je tako v Evropi kot v Afriki, kraji, v katerih je živel, pa so kasneje postali prizorišča (los escenarios) njegovih filmov. Je prvi mehiški režiser, ki je bil nominiran za oskarja, lahko pa se pohvali, da je šele tretji režiser v filmski zgodovini, ki je prejel dva oskarja za najboljšo režijo dve leti zapored.

Rastoč filmski opus

Iñárritu je filmske kritike resneje opozoril nase leta 1999 s prvim celovečercem (el largometraje) Pasja ljubezen (Amores perros), kmalu (2003) pa je sledila nova uspešnica 21 gramov (21 gramos). Leta 2006 je posnel Babilon (Babel), skupaj z igralcem Javierom Bardemom pa je leta 2010 osvojil občinstvo z dramo Ču-do-vi-to (Biutiful). Režiserjeva kariera se nenehno vzpenja, kar dokazujeta tudi z oskarjem nagrajena Birdman (2014) in zadnja uspešnica Povratnik (The Revenant), v kateri blesti Leonardo Di Caprio.

Odlično za učenje španščine

Sedma umetnost pride prav tudi pri učenju tujega jezika, saj ob gledanju filma mimogrede osvojite nove izraze in spoznavate tujo kulturo. Učitelji španščine vam prav zato priporočamo ogled katerega izmed filmov tega briljantnega režiserja, hkrati pa vas vabimo, da si preberete nasvete za učenje španščine. Kateri tečaj španščine je pravi za vas, pa preverite na brezplačnem svetovalnem pogovoru.