Španščina in regionalni jeziki

V Španiji je uradni in državni jezik španščina, imenovana tudi kastiljščina; poleg kastiljščine pa obstajajo še regionalni jeziki, kot so katalonščina, baskovščina in galicijščina, ki so v nekaterih predelih države tudi uradno priznani jeziki.

Katalonščina in galicijščina

Katalonščina je romanski jezik, ki ima značilnosti tako francoščine kot španščine. Je eden izmed uradnih jezikov v Španiji in edini državni jezik v Andori. Tudi galicijščina je romanski jezik, izhaja pa iz iste jezikovne skupine kot portugalščina. Govorci galicijščine in Portugalci, živeči na severu Portugalske, se med seboj razumejo kar 85-odstotno.

Baskovščina

V nasprotju s katalonščino in galicijščino pa baskovščina ne pripada skupni družini romanskih jezikov, saj se ne uvršča niti med indoevropske, temveč naj bi po mnenju jezikoslovcev obstajala v zahodni Evropi še pred pojavom indoevropskih jezikov na tem območju. Obstaja več hipotez o sorodnosti baskovščine z drugimi jeziki, na primer s kavkaškimi jeziki ali antičnim iberskim jezikom, vendar niso zanesljivo dokazane.

V Španiji obstajajo tudi jeziki, ki niso uradno priznani, kot sta na primer asturijski jezik, sicer zelo podoben španskemu jeziku, in aragonski.

Španščina bo raziskovanje Španije naredila še prijetnejše. Obiščite tečaj španščine v jezikovni šoli Lingula, poskrbeli bomo, da boste s komunikacijo v španskem jeziku očarali tudi domačine.