Zanimiva dejstva o španskem jeziku

Lingula-ucenje-spanscine-vaje2Španščina vam bo razširila obzorje in olajšala potovanje v špansko govoreče države. Učenje španščine je zelo priporočljivo in v današnjem času zelo uporabno. Poiskali smo nekaj zanimivih dejstev o tem čudovitem romanskem jeziku.

Povezava z vero

Zaradi svoje povezanosti z latinščino in zaradi španske inkvizicije je bila španščina nekaj časa tesno prežeta s katoliško vero (la religión). V določenem obdobju je veljala za jezik, ki je najbolj vreden in primeren za molitve (la oración) ter verske obrede (la ceremonia). Španski kralj (el rey) Karel I. je nekoč celo izjavil, da z Bogom govori špansko, z ženskami italijansko, z moškimi francosko in s svojimi konji nemško.

Diplomacija

Španščina je bila nekje do 18. stoletja eden izmed najpomembnejših jezikov diplomacije v državah, kot so Francija, Italija in Velika Britanija. Posledica velikega španskega imperija in čezoceanskih španskih kolonij je bila, da je bil španski jezik razširjen praktično po vsem svetu (el mundo). Veliko se je uporabljal tudi v trgovskih in pristaniščih mestih, kjer so se delavci (el trabajador) različnih narodnosti večinoma sporazumevali v španščini.

Idiomi

Španščina vsebuje ogromno idiomov, ki jih njeni govorci (el hablante) uporabljajo v vsakodnevnem življenju (la vida). Nekateri španski idiomi so zelo izvirni in dokaj zapleteni, zato jih po večini razumejo in poznajo le naravni govorci jezika. Eden takih je na primer Se está yendo por los cerros de Úbeda. Idiom opisuje človeka, ki govori in razlaga na dolgo in široko, ne da bi povedal bistvo. V španščini pa obstaja tudi veliko preprostejših idiomov, ki jih pogosto uporabljajo tudi naučeni govorci španščine.

Arabski vpliv

Velik del danes španskega ozemlja je bil skoraj 800 let pod arabsko oblastjo. Arabska zasedba dela Pirenejskega polotoka (la península) je pustila številne jezikovne vplive (el impacto), ki so se trdno usidrali v španski jezik. Ali ste vedeli, da španske besede, kot so aceite (olje), alfombra (preproga), almohada (vzglavnik) in azúcar (sladkor), izvirajo iz arabščine? Preberite več.

Kreativnost

Španščina velja za zelo kreativen jezik – večini španskih samostalnikov in pridevnikov lahko z dodajanjem predpon in pripon spremenimo pomen (el significado). Besedi una mano (roka) lahko na primer povsem spremenimo pomen s pripono -ita – nastane un manitas, kar pomeni mojster. Ta lastnost je še posebej dobrodošla za učence (el estudiante) španščine, saj jim olajša oziroma skrajša učenje (el aprendizaje) španskega besedišča.

Učenje španščine v Linguli poteka v sproščenem vzdušju, kjer se ne boste le veliko naučili, temveč tudi zabavali!