Špangleščina

Španščina je jezik z veliko različicami. V nekaterih špansko govorečih predelih ZDA in Panami se je razvila posebna varianta španskega jezika (el idioma), ki se danes imenuje špangleščina (Spanglish). Špangleščina je hibridni jezik, ki ga nekateri imenujejo tudi žargon, kot je očitno že iz poimenovanja, pa združuje španske in angleške besede in slovnico.

Izraz špangleščina je prvi uporabil portoriški esejist (ensayista), pesnik (el poeta) in novinar (el periodista) Salvador Tió v poznih 40. letih prejšnjega stoletja (el siglo).

Party, pari ali fiesta?

Nekateri primeri špangleških izpeljank so prav zabavni.

špangleščina angleščina španščina slovenščina
jamburger hamburger hamburguesa hamburger
freeser freezer congelador zamrzovalnik
konfleis cornflakes cereal koruzni kosmiči
pari party fiesta zabava
yarda yard patio dvorišče
parquear to park estacionar parkirati
chequear to check revisar preveriti

Od Floride do Kalifornije

Špangleščina se uporablja predvsem na Floridi, v New Yorku, Kaliforniji in Teksasu, na območjih, kjer živi pretežno latinskoameriška populacija (la población). V ZDA živi približno 53 milijonov ljudi, ki prihajajo iz Latinske Amerike ali pa so njihovi potomci (los descendientes).

Špangleščino velikokrat slišimo tudi v Portoriku, kjer sta uradna jezika tako angleščina kot španščina. Poleg tega jo pogosto uporabljajo tudi v Panami, kjer je dolgoletna ameriška nadvlada (el dominio) – Američani so upravljali panamski prekop (el canal)pustila posledice v govorici dela prebivalstva (los habitantes).

Španščina ima še vrsto drugih posebnosti in zanimivosti, ki vas bodo zagotovo pritegnile. Tečaji španščine v Linguli so zabavni, dinamični in navdušijo tečajnike.