Španščina in mednarodni dan maternega jezika

21. februarja praznujemo mednarodni dan maternega jezika. Ta dan je namenjen spodbujanju ozaveščenosti o jezikovni in kulturni raznolikosti ter večjezičnosti.

Po nekaterih ocenah se po svetu uporablja kar 6.500 različnih jezikov, od tega pa jih ima kar 2.000 manj kot 1.000 govorcev.

Rekorderka Papua Nova Gvineja, španščina druga po številu govorcev

Najbolj razširjen jezik je kitajščina, ki jo govori več kot milijarda ljudi. Sledita ji angleščina in španščina. Španščina je drugi najbolj razširjen materni jezik na svetu, večina govorcev prihaja iz Latinske Amerike.

Medtem ko v Evropi govorimo zgolj 260 jezikov, jih v Aziji uporabljajo prek 2.000.

Prava posebnost je Papua Nova Gvineja, ki je z več kot 850 različnimi jeziki jezikovno najbolj raznoliko območje na Zemlji. Za to je kriva predvsem neizprosna pokrajina, ki je mnoge skupnosti prisilila, da so se izolirale in ustvarile lasten jezik.

2.500 jezikov na robu izumrtja: Na mednarodni dan maternega jezika se spomnimo tudi vseh tistih jezikov, ki jim grozi izumrtje. Po nekaterih ocenah naj bi bilo takih 2.500, za to pa sta krivi predvsem globalizacija in kulturna homogenizacija.

Tako naj bi vsakih 14 dni izumrl en jezik, polovica vseh zdaj še živih jezikov pa naj bi doživela bridek konec do izteka tega stoletja. Napovedi niso nič kaj spodbudne, zato je še kako pomembno, da zaščitimo svoj materni jezik, saj je navsezadnje naša kulturna dediščina.

Kaj pa slovenščina?

Čeprav se je angleščina že dodobra zažrla v vse pore današnje družbe in na nekaterih področjih celo izpodrinila slovenščino, je prav, da se zavedamo pomembnosti slovenščine in jo ohranjamo.

Veliko lahko storimo že s tem, da mlajše generacije spodbujamo, da namesto angleščine uporabljajo slovenščino. Seveda enako velja tudi za nas. Kdaj ste nazadnje vzeli v roke slovenski roman ali si ogledali slovenski film?

Naj bo mednarodni dan maternega jezika priložnost, da vsi kaj storimo za obstoj slovenskega jezika.

Ste vedeli?

Leta 1977 je Nasa v vesolje poslala sondo Voyager oziroma Popotnika, ki je prava pravcata časovna kapsula. Z njo potuje zlata gramofonska plošča, na kateri so med drugim posneti pozdravi v 55 jezikih sveta.