Jezikovne zadrege v španščini

Lingula-ucenje-spanscine-vaje5

Kot začetniki pri učenju tujega jezika mimogrede izpustimo ali zamenjamo kakšno črko v besedi in tako sestavimo zabavne stavke, zaradi katerih nas kasneje obliva rdečica.

V restavraciji

Če moški ženski pri vhodu v restavracijo pridrži vrata, ga bo morda označila za kavalirja. »Eres un verdadero caballero« (si pravi kavalir) bo zelo lep kompliment, a če se v izjavi izgubi nekaj črk in bo moški slišal »Eres un verdadero caballo« (ti si pravi konj), ji vrat verjetno ne bo več odpiral.

Hrana in pijača

  • Namesto solate s piščancem – »Querría una ensalada con pollo« (želim solato s piščancem) lahko ob drobni neprevidnosti o zamenjate z a in naročite moški spolni organ: »Querría una ensalada con polla« (želim solato z moškim spolnim organom).
  • Ste za večerjo jedli ribe? Ko to poveste prijateljem s stavkom »Anoche comí pescado« (včeraj zvečer sem jedel ribe), bodite pozorni na s v besedi pescado. Če ga izpustite, boste povedati, da ste jedli greh: »Anoche comí pecado« (včeraj sem jedel greh).

Ste malo poredni?

  • Pri vpisovanju v društvo ali klub se včlanite s stavkom »Quiero ser socio«. Če se boste zmotili in dejali, da želite biti umazani ali poredni (»Quiero ser sucio«), vas morebiti zavrnejo.
  • Se slabo počutite? S stavkom »Soy caliente« poveste, da ste vroči (privlačni). Če se vas prijemlje gripa, bo primerneje reči »Tengo calor«, saj s tem poveste, da imate vročino.
  • Če ugotovite, da ste se vseeno malo osramotili, lahko to priznate z rdečico na obrazu in stavkom »Estoy muy avergonzada« (zelo sem osramočena), vendar bodite pozorni, da se ne spravite v še večjo zadrego, ker boste v resnici rekli »Estoy muy embarazada«, kar pomeni, da ste noseči.

Če bi tudi vi radi usvojili veščine sporazumevanja, se dogovorite za svetovalni pogovor v jezikovni šoli Lingula, kjer vam bomo svetovali, kateri tečaj španščine je za vas najprimernejši. Izkušeni predavatelji vam bodo pomagali razširiti besedišče in vas dobro pripravili na pogovor v najpogostejših situacijah.