Neprevedljive španske besede, 2. del

Lingula-ucenje-spanscine-vaje2Vseh španskih besed ne moremo neposredno prevesti v slovenščino, zato je učenje španščine priložnost, da spoznate tudi zanimive španske besede, ki jih v slovenščino prevajamo opisno.

  • Vergüenza ajena

Pomeni, da je nekoga sram zaradi nekoga drugega.

Primer: Sinceramente siento vergüenza ajena por Alberto.

  • Dominguear

Glagol je izpeljan iz besede domingo, ki pomeni nedelja. Dominguear torej vključuje vse tiste dejavnosti, s katerimi se običajno ukvarjamo ob nedeljah in so po navadi bolj umirjene oziroma sproščujoče.

Primer: ¿Qué haces? Domingueando en casa.

  • Mimoso

Mimoso je nekdo, ki rad sprejema znake naklonjenosti (poljube, objeme) in jih tudi rad daje.

Primer: Mi abuelo siempre ha sido una persona mimosa.

  • Desamor

Desamor pomeni pomanjkanje ljubezni ali naklonjenosti.

Primer: Siento desamor hacia mi ex-marido.

  • Enmadrarse

Glagol pomeni (pre)veliko navezanost na mater.

Primer: Mi pequeña hermana está enmadrada.

  • Enchilar

Uporaba čilija je v državah Srednje in Južne Amerike tako priljubljena, da je nastal celo glagol, ki označuje dodajanje čilija jedem.

Primer: No es sabroso para nada, aprende a enchilar!

Duende

To je po mnenju mnogih najtežje prevedljiva španska beseda in je močno povezana s špansko kulturo, predvsem s flamenkom. Gre za strahospoštovanje, čar, čarobnost, navdušenje pri soočenju z nečim spektakularnim. Lahko se uporablja za izražanje čarobnosti, ki jo ponujata petje in ples flamenka.

Primer: Ese chico tiene duende.

  • Empalagarse

Empalagarse pomeni slabo se počutiti zaradi prevelike količine zaužitih sladkih stvari, na splošno presladko jed ali pa občutek »slabosti«, ker je nekdo preveč priliznjen.

Primer: El helado me empalaga. ¿Quieres terminarlo?

Nekatere španske besede so zares zanimive – v slovenščino jih lahko prevedemo le opisno. Učenje španščine je namenjeno tudi spoznavanju španskega besedišča.

Imate vprašanja o učenju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.