Španske večpomenske besede

Učenje španščine seveda vključuje tudi spoznavanje bogatega španskega besedišča. Španščina je jezik z veliko večpomenskimi besedami. Pomen nekaterih španskih besed se močno razlikuje glede na državo, včasih pa tudi po različnih regijah znotraj iste države.

Torta

Torta v Španiji lahko pomeni »našo« torto, torej sladico (el postre), lahko pa gre za klofuto. V nekaterih španskih pokrajinah je torta tudi poseben kruh (el pan), ki je pripravljen brez kvasa (la levadura). V Mehiki pa je torta hrustljav sendvič z zelenjavo, jajcem, šunko, avokadom ali zrezkom.

Coche

Beseda coche v Španiji pomeni avto. V Gvatemali je to slengovski izraz za pujsa (el cerdo), v Čilu pa poimenovanje za otroški voziček. Izraz za avto se, zanimivo, od države do države precej razlikuje – v Mehiki, Kolumbiji in Venezueli je običajno carro, v Argentini, Čilu, Urugvaju in Peruju je auto, v Španiji pa, kot rečeno, coche.

Mona

Mona pomeni opica. V Španiji je mona tudi prikupno dekle, v Kolumbiji pa gre za slengovsko besedo, ki označuje plavolaso belko.

Buzo

Buzo je v osnovi potapljač, v Argentini pa tudi majica, trenirka (el chándal) v Kostariki in Čilu, v Gvatemali pa označuje osebo, ki je v nečem zelo dobra.

Chucho

Beseda chucho ima v špansko govorečem svetu veliko pomenov, in to zelo različnih. V večini špansko govorečih držav je chucho slengovski izraz za psa (el perro), pomeni pa tudi tresenje oziroma drhtenje. V Srednji Ameriki izraz uporabljajo tudi za skopuha, prevaranta in nezanesljivo osebo. V Latinski Ameriki je chucho slengovska beseda za marihuano. Chucho v Argentini pomeni hladen, v Čilu zapor (la cárcel), v Mehiki pa označuje nekoga pametnega in spretnega.

Fresa

V večini špansko govorečih držav je fresa jagoda, vendar ne v Argentini, kjer jagodi rečejo frutilla. V Mehiki pa ima beseda več pomenov. Lahko se uporablja negativno za označevanje bogatih snobovskih najstnikov (el adolescente) in študentov. Mehiški najstniki pa izraz uporabljajo za bogate, egocentrične, površinske Mehičane.

Španskih večpomenskih besed je na pretek. Pri njihovi uporabi moramo biti previdni, saj lahko napačna izbira privede do nesporazuma! Učenje španščine vam bo pomagalo pri pravili uporabi večpomenskih besed.