Gaudíjeva Barcelona

Katalonska prestolnica Barcelona je obmorsko mesto z največjim pristaniščem ob Sredozemskem morju. Čeprav nogometni navdušenci ob njeni omembi najprej pomislijo na enega najuspešnejši nogometnih klubov (njegov stadion Camp Nou za 100.000 ljudi je največji v Evropi in tretji največji na svetu), je Barcelona tudi prava zakladnica umetnosti in arhitekture.

Gaudíjev pečat

Drugo največje špansko mesto zaznamuje arhitekt Antoni Gaudí. Zasnoval je tudi priljubljeno cerkev Sagrada Familia (cerkev Svete družine), ki so jo začeli graditi leta 1882, a še vedno ni končana. V španščini se celotno ime svetišča glasi Templo Expiatorio de la Sagrada Familia (Spokorniško svetišče svete družine). Gaudí je baziliko z neogotskimi in modernimi prvinami načrtoval 40 let, popolnoma pa se ji je posvetil v zadnjih 15 letih življenja.

Živahne ulice

Če bi ulice lahko pisale zgodbe o svojih sprehajalcih, bi najbolj oblegana ulica Portal de l’Àngel gotovo ustvarila najbolj raznolike. Po njej se vsako uro sprehodi 3500 ljudi, saj v Barcelono tedensko prispe kar milijon turistov.

Kdo je glavni junak, Herkul ali Hanibal?

Zgodb o nastanku imena Barcelona je več. Prvi so mesto poimenovali Feničani, in sicer so ji rekli Barkena, Rimljani pa so ga pozneje preimenovali v Barcilonum. Druga legenda pravi, da je Barcelono odkril in poimenoval bojevnik Herkul, po tretji legendi pa naj bi ji ime dal general Hamilcar Barca, oče vojaškega poveljnika Hanibala. Mesto je poimenoval Barcino, po svoji družini.

Plaže in parki

V Barceloni je sedem peščenih plaž, ki v dolžino skupaj merijo 4,5 kilometra. Pred letom 1992 jih ni bilo; uredili so jih šele v času olimpijskih iger, ko so industrijsko cono spremenili v območje za preživljanje prostega časa. Priljubljen kraj za sproščanje so tudi barcelonski parki, ki pokrivajo kar 10 odstotkov mestnih površin.

Z vsaj osnovnim znanjem španščine bo obisk tega čudovitega mesta mnogo prijetnejši in pristnejši. Na začetnem tečaju španščine se naučite praktičnih fraz za vsakodnevno komunikacijo, na nadaljevalnih tečajih, pa svoje znanje še utrdite.