Madrid in njegovo ime

Učenje španščine je tudi priložnost za spoznavanje popotniškega besedišča, ki vam bo koristilo ob obisku španskih mest. Španska prestolnica Madrid je brez dvoma vredna ogleda. Veste, kako je Madrid dobil ime? Predstavljamo nekaj možnih teorij.

Reka Matrice

Nekateri pravijo, da ime Madrid izvira iz rimskih časov. V 2. stoletju pr. n. št. so Rimljani naselili bregove reke (el río) Manzanares. Poseljeno območje so imenovali Matrice, iz česar naj bi se kasneje razvilo ime Madrid.

Mesto vode

Druga teorija pravi, da ime izvira iz 8. stoletja, ko so območje Madrida poseljevali Mavri. Mavri so reko v okolici Madrida imenovali al Magrit, ki v arabščini pomeni vodni vir (el fuente). Območje okoli reke pa so imenovali Mayrit, ki izvira iz besede Mayra in v arabščini pomeni voda (el aqua) ali izvor življenja (la vida). Beseda Mayrit je bila pozneje spremenjena v Magerit ali po arabsko mesto vode. Magerit je postal Matrit, kasneje pa je nastala končna različica Madrid. Teorija se zdi zelo verjetna.

Dežela medvedov

Madrid naj bi se nekoč imenoval Ursaria, kar v latinščini pomeni dežela medvedov (el oso). Madrid je namreč ležal v bližini gozdov (el bosque), kjer so živeli medvedje in rasla drevesa (el árbol) jagodičnice (el madroño). Medved in jagodičnica sta še danes zaščitna znaka španske prestolnice. Kljub na videz smiselni povezavi pa ni jasno, kako je iz besede Ursaria nastala beseda Madrid.

Junak Ocno Bianor

Mesto Madrid naj bi ustanovil mitski junak (el héroe) Ocno Bianor, sin toskanskega kralja in vedeževalke Mantue. Po slavo (la fama) se je mladi junak odpravil na Iberski polotok, kjer je zasnoval kasnejšo špansko prestolnico. Mesto je imenoval po mami Mantua Carpetana, kar naj bi kasneje postalo Madrid.

Učenje španščine je priložnost, da preberete kakšno zanimivo legendo v španskem jeziku.