Madrid

Špansko mesto, ki ti zleze pod kožo

Kar je za Ameriko New York, je za Španijo Madrid – mesto, ki nikoli ne spi. Ob vrvežu na vsakem koraku in živahnem nočnem življenju bi lahko rekli, da Madridčani zares živijo znani latinski rek carpe diem.

  • Obiskovalci se pogosto sprašujejo, kako Madridčani, poleg delovnih in družinskih obveznosti, sploh zdržijo takšen tempo. No, sami pravijo tako: »Madrid je mesto, ki ga je treba živeti. Ko doživiš Madrid, nekatere stvari v življenju ne bodo nikoli več enake.«
  • Prestolnica Španije in z malo več kot tremi milijoni prebivalcev tudi največje špansko mesto ponuja za vsakogar nekaj – nočne lokale z glasbo za vse okuse, najznamenitejše muzeje na svetu, arhitekturne znamenitosti, največji evropski bolšji sejem, nogometne tekme domačega Real Madrida, bikoborbe, kulinariko z vseh vetrov ali pa zgolj posedanje v enem izmed neštetih barov.
  • Prvotno mesto oz. trdnjavo je dal leta 854 n. št. zgraditi Mohamed I., emir Córdobe, in ga poimenoval Mayrit, kar izhaja iz arabske besede, ki pomeni »mesto mnogih (vodnih) izvirov«. Naziv prestolnice pa mu je v 16. st. dodelil španski kralj Filip II.
  • Madrid, ki danes velja za najbolj inovativno špansko mesto (v zadnjih letih naj bi prekosil celo Barcelono!), tako kar se tiče umetnosti kot mode in kulinarike, je ledino oral že konec 70. let, ko je mesto doživljalo pravo hipijevsko revolucijo. Po padcu Francovega režima je vzklilo hedonistično gibanje, imenovano La Movidan Madrileňa (Madridska scena), ki je zahtevalo popolno svobodo izražanja in podiralo tabuje na vseh življenjskih področjih. Poleg popivanja, uživanja drog, svobodne spolnosti in nenehnih zabav je bil to tudi čas izbruha umetniške kreativnosti s filmskim režiserjem Pedrom Almodóvarjem in modno kreatorko Ágatho Ruiz dela Prada na čelu.
  • Na seznamu španskih muzejev, ki jih ne bi smel izpustiti noben kulturni navdušenec, se kar trije nahajajo v Madridu: Museo del Prado (najobsežnejša zbirka Diega Velázqueza), Centro de Arte Reina Sofía (znamenita Picassova Guernica) in Museo Thyssen-Bornemisza (z eno največjih zbirk slikarjev iz vsega sveta).
  • Čeprav Madridčani radi protestirajo, pa je to najbrž edino mesto na svetu, kjer je do protestov in prerivanja s policijo prišlo zaradi umetniške razstave. Obsežna retrospektivna razstava Diega Velázqueza v muzeju Prado v 90. letih je namreč zadnji dan pred vrati pustila mnoge besne ljubitelje umetnosti, ki so vneto kričali: »Hočemo noter!«

Vsak španski navdušenec vsaj enkrat obišče tudi Madrid. Da boste v živahnem utripu mesta uživali povsem sproščeni in vam bo jezik tekel kot namazan, poskrbimo na tečajih španščine v Linguli.