Španija in nenavadna imena vasi, mest …

Tečaj španščine je namenjen tudi tečajnikom, ki se kot turisti odpravljajo v špansko govoreče države in želijo pred odhodom osvojiti nekaj popotniškega besedišča. Nekatera imena španskih mest so zelo neobičajna in v prevodu zelo zabavna. Ste že slišali za mesto Dos Hermanas (dve sestri)?

Matagorda – ubij debelinko

V Španiji obstajata kar dva kraja s tem imenom, ki ni nič kaj prijazen: vasica v Almeríi na jugu Španije in priljubljena plaža (la playa) Playa Matagorda na španskem otoku (la isla) Lanzarote.

Venta de Pantalones – prodaja hlač

Vasica Venta de Pantalones leži blizu mesta Jaén. Svoje ime naj bi dobila po vaškem gostilničarju, katerega pravo ime se je izgubilo, ohranilo pa se je izročilo, da je zaradi pomanjkanja nosil prevelike hlače in dobil vzdevek »el tío pantalones« (hlačni stric). Skozi leta se je »stric« izgubil, ime vasi pa je ostalo povezano s hlačami.

Malcocinado – slabo kuhan

Malcocinado je občina v provinci Badajoz v Extremaduri z nekaj več kot 500 prebivalci, ki pozornost (la atención) zbuja zaradi svojega nenavadnega imena.

Cabezas Rubias – blond glave

Ta vasica leži v Huelvi na jugu (el sur) Španije. Vsekakor vsi njeni prebivalci niso blondinci, obstaja pa več teorij o nastanku imena.

Dos Hermanas – dve sestri

Nedaleč od Seville je mesto in hkrati občina Dos Hermanas. Mesto ima več kot 133.000 prebivalcev. Še bolj neobičajno kot uradno je ime mesta, ki se uporablja med domačini – Quatro Tetas (štiri dojke).

Baños y Mendigo – kopeli in berač

V Murcii obstaja vasica Baños Y Mendigo. Ime naj bi dobila zaradi ribnika (el estanque) blizu kapeli, kjer je nekoč živel berač. Legenda je ostala in vas je dobila ime!

Adiós – nasvidenje

Nič kaj lepa dobrodošlica! Vasica v Navarri se imenuje Adiós, iz česar bi lahko sklepali, da prišleki niso posebej dobrodošli.

Muelas de los Cabelleros – kočniki vitezov

Na prvi pogled se zdi, da se ime mesta v prevodu glasi »kočniki (zobje) vitezov«. Muela pa lahko pomeni tudi mlinski kamen (la piedra) in verjetno se ime vasi nanaša prav na mline na veter, ki se bili včasih pogosti na tem območju. Beseda vitez pa je bila k imenu dodana, ko so leta 1070 potomci (el descendiente) asturijskega kralja (el rey) ustanovili mesto.

Tečaj španščine je pravi naslov za zanimive pogovore in prijetno druženje.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.