Kako naročiti pivo v Španiji?

Učenje španščine je odlična priložnost za vse tiste, ki bi se radi naučili osnovnega sporazumevanja v španščini. Španci ljubijo pivo (la cerveza), ki se še posebej dobro prileže ob tapasih. Naročanje piva v Španiji ni le »una cerveza, por favor« (eno pivo, prosim), ampak je nekoliko bolj zakomplicirano.

  • Una caña

Zelo pogosto naročilo (el pedido) za pivo v Španiji je caña – majhen kozarec piva. Caña se pogosto naroča skupaj s tapasi. Eden od razlogov za priljubljenost (la popularidad) te oblike je, da se pivo v tako majhnem kozarcu ne segreje, saj ga prej popijemo.

  • Un doble

Un doble ali »dvojka« je približno dvojna velikost cañe, odvisno od kozarcev, ki jih uporabljajo v baru.

  • Un tercio

Španci nikoli ne naročijo steklenice (una botella) piva, naročijo pa un tercio, ki je pravzaprav 330-mililitrska steklenica piva. Če torej želite pivo v steklenici, naročite un tercio!

  • Un quinto

Un quinto je prikupna majhna steklenica piva – petina litra, ki jo Španci imenujejo tudi botellín. Pri nas un quinto ni pogost, v Španiji pa ga boste lahko naročili v večini barov in pubov.

  • Una copa

Če se ne boste spomnili kakšnega bolj natančnega izraza za naročanje piva, recite preprosto una copa por favor – kozarec, prosim. Dobili boste »navaden« kozarec točenega piva. Preprosti izraz gre hitro v uho in pride prav vsem tistim, ki jim španski izrazi za naročanje piva še niso blizu.

  • Una jarra

Una jarra se lahko nanaša na velik kozarec točenega piva ali pa litrski vrč piva. Una jarra je naročilo, ki ga svetujemo pravim pivcem (el bebedor) in ljubiteljem (el aficionado) piva! Obstaja tudi tretja različica jarre, in sicer velik vrč piva, ob katerem natakar (el camarero) prinese kozarce, da lahko pivo delite s prijatelji (el amigo).

  • Una clara

Clara se zelo prileže v vročih dneh, ko nam ugajajo osvežilne pijače. Gre za mešanico piva in fante z limono (un limón) ali piva in limonade.

  • Una cerveza sin

Če imate radi okus (el sabor) piva, a vam alkohol ne ugaja, naročite pivo brez alkohola – una cerveza sin (pivo brez).

Preberite več o priljubljenih španskih pivih – Moritz, Alhambra, Estrella Damm …

Učenje španščine bo konkretno obogatilo vaše špansko besedišče, hkrati pa bo vaš pogovor postal samozavestnejši.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.