Sevilla

Tečaj španščine je tudi priložnost za spoznavanje španskih mest. Poznate Sevillo?

Kjer Figaro veselo prepeva

Znana Rossinijeva opera ni napisana v španščini, je pa postavljena v čudovito in strastno Sevillo.

Prestolnica pokrajine Andaluzija se z več kot 700.000 prebivalci po velikosti uvršča na četrto mesto med španski mesti. Zrasla je ob reki Guadalquivir in zaradi ugodne strateške lege skozi stoletja privabila vrsto zavojevalcev. Danes pa se zato lahko pohvali z bogato kulturno dediščino.

V mestu so med najbolj vidnimi rimljanski in kastiljski vplivi, največji pečat pa je Sevilli prav gotovo pustila vladavina Mavrov. Njihovega vpliva sicer ne zaznamo le v arhitekturi, temveč tudi v izrazoslovju današnje knjižne španščine. Besedi alfombra (preproga) in almohada (vzglavnik) sta tako primer španskih besed arabskega izvora.

Osrednji znamenitosti

  • Katedrala svete Marije (Catedral de Santa María de la Sede) je najmogočnejša gotska stavba na svetu. Zgrajena je na mestu, kjer je nekoč stala mošeja. V njej pa je tudi grobnica Krištofa Kolumba.
  • Kraljeva palača Alcazar (Real Alcázar) je dragocen ostanek iz obdobja mavrske vladavine, le malce manjša od znamenite granadske Alhambre. Znana je predvsem po številnih čudovitih vrtovih znotraj obzidja.

Kdaj se splača obiskati Sevillo?

Če vas navdušujejo bikoborbe, ritmi flamenka in radi dobro jeste ter pijete, vsekakor obiščite Sevillo dva tedna po velikonočnih praznikih, ko prirejajo festival Feria de Abril. Ob tej priložnosti lahko občudujemo parade z vozovi in tradicionalno oblečene prebivalce mesta ter se z njimi šest dni veselimo v enem od mnogih šotorov (casetas), postavljenih za to priložnost.

Da bo zabava popolna in da bo pogovor z domačini stekel, poskrbimo na tečajih španščine v Linguli.